Lynx Studio Technology, Inc. Homepage
Forum Home Forum Home > Lynx Forum > Lynx Support Forum
  New Posts New Posts RSS Feed - Lynx Aes16e freezes the computer
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

December 4, 2014: Lynx WDM Driver Build 22 for Windows Available
November 26, 2014: Lynx Hilo Firmware 6.2 Update Available
April 25, 2014: Hilo USB Driver Version 2.20 for Windows Available

Topic ClosedLynx Aes16e freezes the computer

 Post Reply Post Reply
Author
Message
_lauri_ View Drop Down
Caracal
Caracal


Joined: August/23/2011
Points: 4
Direct Link To This Post Topic: Lynx Aes16e freezes the computer
    Posted: August/23/2011 at 1:04am
Hi,
We're experiencing serious problems when testing Lynx AES16e soundcard.
After installing the drivers and restarting the computer, it becomes very slow, in fact totally unusable. The Lynx mixer shows that the sample rate is 100.00 MHz with the internal clock, and changing the sample rate setting doesn't affect the actual rate. Info from the Lynx mixer's about box:

Lynx Mixer Version: 2.00 Build 019
Build Date: May  4 2011

LynxWDM.Dll Version: 2.00 Build 019
LynxWDM.Sys Version: 2.00 Build 019

Lynx AES16e Serial Number: 2811152306 Rev: D
Firmware Version: 11.1   Date: Feb 09, 2010

VER_PLATFORM_WIN32_NT 6.1 Build 7601 Service Pack 1
Processor: 2 Intel Level 6 Rev 170a
Memory: Phys 2061560 Avail 1358540 Page 4123120 Avail 3327424

Sometimes the setup works and I've got correct signal out from the Lynx. Most often it just doesn't. When installed the first time, Lynx card didn't show up in Windows device list. After restart it was there but marked with a yellow triangle, and after disabling/enabling it showed up correctly. I have tried 2 different AES16e cards (serial of the other one ending ..309) with similar results.

Where should I start solving the problem?

Some more testing: Normal restart does not affect the problem. After "hard" restart (power button for 10 secs) things are fine for a while (sample rate 44.1), but after a minute or so the sample rate changes back to 100.00 MHz again and computer is stuck. What is going on here?

Thank you in advance for a quick answer,
Lauri Heikkilä
GBMM Ltd.

Ps. Your support ticket system doesn't work - 404
Back to Top
David A Hoatson View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar
Forum Administrator

Joined: October/01/2003
Location: Idaho
Points: 4301
Direct Link To This Post Posted: August/23/2011 at 7:15am
What motherboard and processor are you using?

What software are you using for playback / recording?
Thank you,

David A. Hoatson
Lynx Studio Technology, Inc.
Co-founder, Chief Software Engineer
Back to Top
_lauri_ View Drop Down
Caracal
Caracal


Joined: August/23/2011
Points: 4
Direct Link To This Post Posted: August/23/2011 at 11:35pm
Hi,

we're trying to install the card to a computer with

Processor:
Pentium Dual-Core E5300 @ 2.60 GHz

Motherboard:
LENOVO Intel G41 Rev. A3 chipset

Bios:
LENOVO version 5HKT43AUS

We are not able to use any software, as when the computer freezes it gets stuck right after startup (in the login screen). But when it works, we have played back the audio using iTunes.
Back to Top
PaulTech View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: August/13/2004
Location: United States
Points: 4691
Direct Link To This Post Posted: September/02/2011 at 11:32am
DO you have a different audio device (onboard audio for instance) that you can set as the system default in the Sound section of control panel? Its possible that some app or process in your system is changing the sample rate.
Otherwise, can you try the card in a different computer? Its not likely that two cards would have the same hardware problem, but it would be useful to rule that out.
Paul Erlandson
Lynx Studio Technology
Support
714-545-4700 x 206
Lynx Support and Updates on Facebook!
Back to Top
_lauri_ View Drop Down
Caracal
Caracal


Joined: August/23/2011
Points: 4
Direct Link To This Post Posted: September/09/2011 at 2:06am
Hello again,
did some more testing.

We clean installed Windows7 (32bit) to the computer which had problems. After installing Lynx card to the fresh setup the problems begun again: the computer froze totally during the driver installation. We thought that the computer could have a broken PCIe bus or something, and tried installing it to different computer (also Win7 32 bit, similar model as described above). It didn't work either. There were couple of minutes when the sound (system output) worked fine, but then the computer started to become jerky, and after opened the Lynx mixer it froze totally (mouse was stuck and keyboard didn't work).

I guess there is no possibility that some other app would mess up the sample rate, as we tried the card on fresh install. Also Echo AF4 sound interface works fine on both of the computers.

We are now doing some testing with the cards on a third computer (different model) to see if the problem is about the specific motherboard, but we don't have resources for very intensive testing.
Back to Top
PaulTech View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar

Joined: August/13/2004
Location: United States
Points: 4691
Direct Link To This Post Posted: September/09/2011 at 4:58pm
OK - it does sound like a good possibility that the card has a hardware problem. Especially if you get similar behavior on a third machine.
I can issue an RMA to have that repaired.
Email the following information to support@lynxstudio.com :
Your name
Your phone number
Your address
The Card's serial number
Date of purchase


Paul Erlandson
Lynx Studio Technology
Support
714-545-4700 x 206
Lynx Support and Updates on Facebook!
Back to Top
_lauri_ View Drop Down
Caracal
Caracal


Joined: August/23/2011
Points: 4
Direct Link To This Post Posted: September/11/2011 at 11:34pm
As mentioned in the first post, the same problem exists with two separate cards. Too bad luck if both of them have the same hardware problem. We'll do testing to see if they work with third machine - if they work, there must be some kind of compatibility problem.
Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.18
Copyright ©2001-2014 Web Wiz Ltd.